BIELMAR Aktualności

Sposób na zdrowe smażenie

Demonizowane w dzisiejszych czasach smażenie wcale nie musi szkodzić zdrowiu. Wystarczy tylko wiedza jak podejść do tematu i który z wielu dostępnych olei wybrać.

Smażenie to jeden z podstawowych sposobów obróbki termicznej jedzenia, stosowany w kuchni każdego z nas. Przygotowywane w ten sposób potrawy, dzięki kontaktowi z olejem o wysokiej temperaturze, w szybkim tempie osiągają gotowość do podania na stół. Wbrew pozorom nie wystarczy jednak wziąć pierwszy lepszy olej ze sklepowej półki, a następnie uniwersalnie stosować do wszelkiego rodzaju potraw. Różne oleje odznaczają się odmiennymi właściwościami, przez co inaczej zachowują się podczas obróbki i wykazują zróżnicowaną odporność na wysoką temperaturę. A to właśnie te czynniki mają kluczowe znaczenie dla zdrowia. Smażenie nie musi być bowiem niezdrowe, ale z całą pewnością powinno być procesem przeprowadzanym w świadomy, a nie przypadkowy sposób.

Tłoczony na zimno czy rafinowany?

Dostępne w sprzedaży oleje można podzielić na dwie główne kategorie: oleje rafinowane oraz oleje tłoczone na zimno. Które z nich lepiej nadają się do smażenia? Zdecydowanie oleje rafinowane. Wszystko dzięki skomplikowanej obróbce termicznej, która pozbawia je wszystkich niekorzystnych dla zdrowia składników, w tym także eliminuje zanieczyszczenia metalami ciężkimi. To właśnie dzięki temu finalny produkt jest trwalszy i stabilniejszy. Dodatkowo oleje rafinowane, a w szczególności olej rzepakowy, charakteryzują się mniejszą zawartością żelaza od olei tłoczonych na zimno, a co więcej, zachowują identyczny profil kwasów tłuszczowych.

Skoro wiemy już jaki rodzaj oleju jest najlepszy do smażenia, pytanie brzmi: który spośród produktów wybrać?

Jeden olej, wiele zalet

Najlepszym ze wszystkich olei polecanych do smażenia jest właśnie olej rzepakowy. I to z wielu powodów. Jakich?

  • Neutralny zapach i smak – możesz stosować go do smażenia różnych potraw, bez utraty jego cennych właściwości smakowo-zapachowych,
  • dobra wytrzymałość na zmiany termiczne podczas smażenia,
  • długi czas utrzymywania świeżości – inne oleje nie mogą się pochwalić taką „stabilnością”,
  • skład najwyższej jakości – olej rzepakowy zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i tokoferoli, czyli form witaminy E oraz pożądaną proporcję kwasów omega 3 do omega 6, jak i
  • najniższą zawartością niepożądanych ze względów dietetycznych nasyconych kwasów tłuszczowych.
  • wysoka temperatura dymienia (aż 230 stopni Celsjusza!).Smażymy wszyscy, a zdrowie jest dla nas najważniejsze. Czasem lepiej zastanowić się przy półce sklepowej, kiedy sięgamy po pierwszy lepszy olej z kolorową etykietą lub podejrzanie niską ceną. To korzyści i jakość powinny być podstawą świadomego zakupu. Nie rezygnuj ze swoich ulubionych potraw, kiedy możesz sprawić, że będą po prostu zdrowsze. W tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak po prostu życzyć smacznego!